Blog

Ελλείψεις ημιαγωγών, ανοιχτή αρχιτεκτονική και CODESYS

Οι αναταραχές που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα ο covid19 έχει επηρεάσει και τον τομέα του βιομηχανικού εξοπλισμού σε βαθμό τέτοιο που τιμές και χρόνος παράδοσης αλλάζουν σχεδόν ανά μήνα. Οι προβλέψεις (1,2,3) ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί προς το τέλος το 2022 αναθεωρούνται με ορίζοντα το 2023 ή και το 2024.

Τι πρέπει να μάθουμε, integrators και κατασκευαστές υπό αυτή την συνθήκη? Πως μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια νέα απρόβλεπτη κατάσταση?

Η ευκολία της ολοκληρωμένης λύση των “κλειστών” συστημάτων με proprietary συστήματα ανάδρασης και πρωτόκολλα επικοινωνίας με custom IDEs και βιβλιοθήκες, εγκυμονούν τον κίνδυνο αδυναμίας υλοποίησης της εφαρμογής εξαιτίας έλλειψης ενός μόνο υλικού. Νέα υλοποίηση σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο, κόπο ή χρήμα.

 

Ανοιχτή αρχιτεκτονική.

Η βασική ερώτηση που πρέπει να τίθεται όταν υπολογίζουμε το ρίσκο αδυναμίας εύρεσης υλικών είναι πόσο εύκολη είναι η αντικατάσταση κάθε υλικού από εναλλακτικό κατασκευαστή. Η χρήση εναρμονισμένων μεγεθών και κοινών τεχνολογιών μεγαλώνει τις διαθέσιμες επιλογές.

Το πρώτο στάδιο του commissioning ενός συστήματος ανεξάρτητων υλικών είναι σίγουρα πιο δύσκολο σε σχέση με τις ολοκληρωμένες λύσεις των μεγάλων κατασκευαστών. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία που προσφέρει μια τέτοια επιλογή απαιτεί περισσότερη τεχνική εμβάθυνση και κατανόηση. 

 

 To CODESYS

Με μία συνεχώς αυξανόμενη λίστα κατασκευαστών PLC, το CODESYS μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα της έλλειψης υλικών στον τομέα των PLC. Τόσο η γνώση του εργαλείου όσο και οι ώρες ανάπτυξης εφαρμογών δεν γίνονται πάνω στο υλικό αλλά επάνω στο IDE. Η ανάπτυξη νέας ή η εγκατάσταση παλιάς εφαρμογής σε PLC άλλου κατασκευαστή έχει πολύ χαμηλό κόστος μετάβασης.